24 May 2011

Tukar Yahoo kepada Google

Assalamualaikum dan selamat petang :)
hari niey aku nak bagi tutorial pasal google nak buang blogger yang guna account yahoo sebagai account google . EH ? pelik² . HAHA ! ramai yang mengalami problem disebabkan benda remeh temeh niey . HAHA ! Aku selongkar account google aku yang belakangnya @yahoo.com pastu jumpa cara nak tukar kepada @gmail tanpa hilang semua blog yang kita follow dan followers kita .


  1. First , tekan SINI untuk ke tempat untuk create Gmail account . Sama ja macam kaww create account yahoo dulu² tu .
  2. Isi semua yang pakcik google tu mahu tau . TAPI ! ingat password yang nak buat untuk Gmail niey mesti sama dengan password belog kaww yang sekarang niey . MESTI SAMA !
  3. Bila dah habis isi tekan lerr [ I accept . Create my account ] kat bawah sekali .
  4.  Lepas dah habis loading dia akan mintak nombor henpon kita untuk verify email dan password tu . bagi jerr nombor henpon kaww tu . Jangan lerr risau sangat kalau nak berblogging lagi . HAHA ! Nanti akan sampai message kat henpon kaww dari nombor henpon sapa tah bagi code untuk verify tu . 
  5. Isi code tu kat tempat yang disediakan kat page tu dan tekan lah done ke save ke apatah *serius tak ingat . HAHA ! button dia warna biru rasanya . HAHA !
  6. Sign out dan pergi ke blogger.com pastu sign in macam biasa dan lihatlah hasilnya .
GAYA , MUTU , KEUNGGULAN

Jangan risau sebab aku dah try kat 3 orang kawan aku dan ia menjadi . TAPI ! kalau tak jadi jangan nak bang aku pulak . HAHA ! Sorry lah derr gambar takda sebab benda niey tak boleh berpatah balik supaya aku boleh print screen untuk memudahkan korang tengok . Aku teringat nak buat niey pon sebab ada orang tanya . Tapi , rasa tutorial niey dah mudah jugak kan² ? :D
itu jelah untuk hari ini . sorry takda gambar yee :p

p/s : Kalau korang takut or tak paham dengan tutorial yang aku buat niey , jangan segan² nak PM aku kat Facebook tu . Aku sedia membantu . Jangan risau lerr . Facebook Badge aku ada kat sebelah kanan niey . tq :)
Assalamualaikum :)
------------------------------------------------------------------------------
“Akan Kami tunjukkan kepada mereka bukti-bukti kebenaran Kami di segenap ufuk (penjuru) dan pada diri mereka sendiri, sehingga jelas kepada mereka bahawa al-Quran itu benar.”
(surah Fussilat ayat 53)

16 comments:

Anyez Nasri ツ said...

asal lambat sngat kamu ni nk bagi tutorial ha ? kakok buat dulu sendiri taaau . susah payoh ! haha .

Muhammad Asyraf said...

@Anyez Nasri ツ HAHAHA ! saya baru try sat tadi . :p

Hanis Asyeera said...

terima kasehh ye awak . cantek blog . =.= . HAHA !

Muhammad Asyraf said...

@Hanis Asyeera HAHA ! sama² lerr awak . euwww . :p

Nay said...

terima kasih !!! tak taw nak bagi pe .. hee~

Muhammad Asyraf said...

@Nay belanja saya makan kat teluk batik nanti :) doakan saya dapat pergi lerr gath tu nanti :P

tomatokering :) said...

dah buat dah demi keselamatan even blog oke je pn..hehe

tengs ye ^^

Muhammad Asyraf said...

@tomatokering :) right . kena buat jugak demi keselamatan . kita tak tahu apa yang blogger akan buat nanti kan² , :)

shopping2u said...

btul ke ni?

Muhd Fadil said...

Kau buatkan utk abang boleh?

Hahahaah~~

Muhammad Asyraf said...

@shopping2u betul lahh . saya dah cuba dan 5 orang kawan saya dah cuba :)

Muhammad Asyraf said...

@Muhd Fadil boleh saja . pm FB lerr :)

Cik Reena Tan said...

nak copy ini entry buleh. nanti reena backlink balik ye.. :)

Muhammad Asyraf said...

@Cik Reena Tan boleh saja :)jangan lupa creditkan kat saya :P

Adda said...

tutorial nih confirm menjadi sebab adda punn dah buat dengan cara yang sama ..

link >> http://fabullme.blogspot.com/2011/05/blog-delete-sign-up-gmail-account.html

Muhammad Asyraf said...

@Addaoh . baguslah :D

back to top