06 April 2011

kemana aku habiskan duit time kecikKECIK ?

terfikir nak buat entry pasal zaman kecikKECIK dulu . aku kalau bab mencari duit dan menghabiskan duit memang PRO lah . aku suka kumpul duit banyakBANYAK dan habiskan banyakBANYAK juga . HAHA ! 

kalau masa sekolah dulu rendah dulu masa waktu rehat longkang sekolah semua femes GILA ! tahu kenapa ? duk main pemadam tepi longkang . lawan dengan kawan pastu sapa menang dapat pemadam lawan dia . jahat betul aku dulu . HAHA ! pemadam isi dalam satu kotak pensil kosong . tersusun ja . kalau tak silap aku lebih dari 100 koleksi pemadam aku dulu . kalau tak lawan aku akan majukan bookshop sekolah dengan beli pemadam banyakBANYAK . dua posen satu .

segala bagai jenis negara ada .

kalau ada duit lebih sikit aku akan beli benda niey iaitu DING DANG dan TORA dan JOJO ! 2 in 1 kowt . untung apa . main mainan makan coklat . HAHA !

 toybox kesukaan aku .

tapi masa aku sekolah tadika aku suka main haiwan bawah niey . GILA kaww . feeling kowt bila dia kembang besar . HAHA !

TUTORIAL  NAK MAIN
cara main senang ja . bukak bahagian belakang benda tu . keluarkan getah apetah dalam tu . buh sikit kat hujung paip pink tu . kepam sampai jadi bulat dalam mulut . jangan bagi ada lubang . pastu tiup kat bahagian yang tak buh getah tu . tiup sampai dia besar pastu cabut dari paip pink tu . dah pecah tiup lagi . HAHA !

lagi besar dia mengembang lagi power lah orang tu . 

zaman era 2000 . negara dah mula maju dan mainan dari china dah banyak . niey antara mainan dari sana yang aku GILAkan . macam jaga anak benda niey . bagi makan , minum , main , pegi bersenam dan ohoh kat jamban . HAHA !

game digital bela binatang

mainan niey mahal gak . tapi kadang aku dapat time main tikam 20 posen atau 50 posen ja . HAHAHA ! jahat betul main aku main tikam niey . sapa suh orang kedai tu jual . budakBUDAK mana tau pastu beli jelah . hishhh ! 

dulu mana main motor . kesana kemari naik basikal . pakai prewen mati (ada bunyi cukup ) bagi laju beskal . dulu ganas aku spray baru warna silver beskal sampai tayar beskal pun aku spray . HAHA ! niey paling femes .bila dapat buat . perghhhh ! BANGGA gila . senyum sampai ke telinga capang kawan aku . (telinga aku tak capang)

wheelie lah ! apa lagi . nasib baik bukan naik welchar . HAHA !

ada satu cekelat yang murah . sedap gak . plastik dalam dia tu bule makan . tapi jangan makan plastik luar pulak dengan palstik warnaWARNI tu dah la .

aku lupa pulak harga cekelat niey . korang ingat tak ?

JENIS JENIS AISKRIM YANG AKU SUKA

dan semestinya aiskrim yang paling femes ialah :-

aiskrim pop

perhhh ! nikmat wehh makan aiskrim niey . aku sekali beli mesti up dari 5 . HAHA !

aiskrim Malaysia

niey aiskrim yang lebih banyak eloknya dari aiskrim pop yang banyak pewarna . tapi mahal sikit dari aiskrim pop . kalau aiskrim malaysia perisa milo lagi lah mahal . 

aiskrim rainbow paddle pop 

dulu kalau balik ja dari tadika atok aku akan ambik kat tadika pastu naik bas kinta pergi umah atok kat jalan gopeng . sampai ja kat stesen bas batu gajah aku akan pau lah atok aku aiskrim niey tapi yang jenis ada batang tu lah . boleh katakan setiap hari .

MUSIM RAYA 

apa lagi mercun lah ! kalau time raya setiap tahun aku akan habis berpuluh ringgit beli mercun . dulu mana pikir mercun niey bagai membakar duit macam rokok . dah besar gini baru terfikir . sekarang , kalau nak main mercun aku pau ja anak sedara tak pon adik aku . HAHA !

mercun paling best niey . 
mercun pop pop ataupun mercun bawang .

mercun papan

 kalau penakut bakar lah semua sekali . kalau terer bukak satuSATU pastu bakar sumbu dan meletup kat tangan kita ja .

mercun bola 

mercun yang bahaya . niey lah yang buat putus jari . lagi pun mercun niey mahal dari yang lainLAIN . kalau hebat macam aku okeyh lah . bakar sumbu dan lestik mercun niey keatas langit .
kalau meriam lagi korang takyah sembang lah . celah kaki aku ja . HAHA !
p/s : jangan main mercun dan meriam . beli pun jangan . aku sekeh kang .


sambil baca entry layan lah lagu niey . best tau :)



tamat sudah entry buat kali niey . sorry sebab panjang . enjoy reading .
assalamualaikum :D

32 comments:

Mirul said...

haha... terbaek.. :P

Muhd Fadil said...

semua kat atas tuh, aku dulu merasa dari kau. :)

Opah Kentang said...

salam singgah. :)

Biler bace.teringat zaman kecik2 dulu..
Nak2 yang digimon tu..
hehee.
duk bela2 binatang..

aiskrim tu sampe sekrang kalu jumpe mesti beli..huhuhu..


bestnyer zaman kecik2 dulu kan? :)

ainaurush said...

.. mase kecik kak ain suke abiskan duit beli carrot.. makan sambil main..

Syukri Mohtar said...

teringat pulak zaman kanak-kanak dlu..huhuhu.

Muhammad Asyraf said...

@mirul hahaha . :)

Muhammad Asyraf said...

@Muhd Fadil eleh . memang lah abg padil yang main suma benda niey dulu dari saya . cetcet . :D

Muhammad Asyraf said...

@opah kentang wsalam . terima kasih .
haha . sekarang niey ada jual lagi kat kedai . satu harganya dalam 5 ringgit rasanya .

zaman kecikKECIk dulu memang best . kalau dapat balik jadi kecik kan best .

Muhammad Asyraf said...

@ainaurush haha . pelik sungguh kak ain . apakah makan carrot ? mesti mata sihat dan cantik kan kan ?

Muhammad Asyraf said...

@syukri mohtar haha . nasib baik saya masih remaja . dapat juga merasa lagi zaman kanakKANAK . :D

Myra said...

semuanyaaa bnda same yg myra suke beli kecik-kecik dulu . HAhA
nice entri !

Muhammad Asyraf said...

@Myra yeke . HAHA ! baguslah kalau sama . terima kasih ya :)

qiela_killerz said...

best2..!! \(*v*)/
teringat jugak zman dulu..hehe ^_^
lma da x mkn ais malaysia tau..huhu
nywy,the best wok!! =)

Muhammad Asyraf said...

@qiela_killerz tengsTENGS , sebab teringat lah saya buat entry niey . aiskrem malaysia buat sendiri jelah . opah saya suka buat dan saya suka makan :)

AISHA INANI said...

aku mmg tak reti kumpul duit. jd for each mainan yng hg tunjuk atas nih aku igt memory kena marah dgn umi. bahahahahha.

ceklat tuh sekupang satu kot. tak silap ler.

paling best jaga mentang game digital tuh. macam perakkk! umi aku sampai kutip 3 menatang tuh dr aku and adik2 buang, pasal bila dia soh makan aku bg makan menatng tu dulu. soh tidor aku bg menatang tuh dulu. soh stady aku dok berlawan dgn aku. benda tuh boleh lawan2 kan? muahahahaha.

kenangan beb! sukaaaaaaaaa....

eh eh panjang plak! wakakaka.

kAmi dAn mEreKa!! said...

mase raye kalau tak main mercun padi dengan mercun bola mmg tak sah,
haha =)

Amirah Adnan said...

wah..teringat zaman kanak2..!

btw, mira dtg singgah balik sambil follow :)

Miss Ran said...

terbaik..sume suka..suma zaman dlu2 punye

KecikDayah said...

like this entry...same with me la..teringat masa dulu2..ahaii :)

Muhammad Asyraf said...

@AISHA INANI HAHA ! kesian kaww weh . kena belajar menabung niey tuk masa depan :)

memang best menatang niey . kalau dapat main takingat dunia . kalau tak jaga dia nanti dia mati . dah kena main balik dari mula .

rasanya murah lagi cekelat tu . maybe 5 sen satu .

haha . tape komen panjangPANJANG . ta kesah un . :)

Muhammad Asyraf said...

@ kAmi dAn mEreKa!! HA ? mercun padi . tapenah dengar lah . macam mana bentuknya eh ?

Muhammad Asyraf said...

@Amirah Adnan terkenang masa lalu . tengss sebab follow :)

Muhammad Asyraf said...

@Miss Ran . hehe . TERBAEK !

Muhammad Asyraf said...

@Kecik Dayah tengss . rasa nak kecik balik kan kan . :)

liyana izzati said...

ais krim tu yang paling best!!
suka sangat :)

arien_ien said...

bila dapat balik jd cam 2...rindu jd kecik...

Muhammad Asyraf said...

@liyana izzati hehe . suka aiskrim eh . :)

Muhammad Asyraf said...

@arien_ien betulBETUl . rindu jadi budak kecik . hidup happy ja . tade masalah :D

mokcikTulip said...

aku sokong...rasa nak jadi budak-budak balik..

Muhammad Asyraf said...

@mokcik Tulip yesYES . :)

Firdaus Kasim said...

nostalgianya entri nie.. hehe.. minat kau dgn aq masa budak2 dulu lebih kurang sama je.. x byk beza.. npe skang dah x de iklan tora ding dang tue ekh? sbb budak skang suka main henset je

Salah satu entri paling hot firdauskasim.com
Cara-cara menambahkan ketinggian badan

Muhammad Asyraf said...

@Firdaus Kasim haha . nostalgia kan . semua orang akan merasa benda sama . budak skang je yang kurang sbb dah dapat kemajuan . semua main teknologi ja . :D

back to top