31 March 2011

apabila remaja pakai DSLR .

hari niey terasa nak buat entry pulok .sebok wehWEH . sekolah , kelas tambahan , main bola ,mengaji Al - Quran , tuisyen . FULL ! seharian aku . tade masa nak update belog . bila dah dapat peluang macam niey aku nak update lah .

aku nak story pasal remaja zaman sekarang . bila family dah kayaRAYA dan mampu nak belikan diaorang DSLR . so suma bule pakai . tada masalah punya *cemburu gila aku .


TAPI ! kalau setakat pakai mode AUTO. opah aku pon dikira PRO guna DSLR hoii ! kalau dah tak reti mintak tolong yang reti . niey ! berlagak PRO tapi hampehh . gaya hebat bila tekan shutter POP UP keluar . malu wehhh ! kalau orang yang tahu pasal kemera mesti gelakkan koe . HAHA ! orang tengok keluar pop up tu dah tau yang koe guna AUTO ! kalau aku malu dowh ! lantak lah aku pakai compact ja . janji orang tak gelakkan aku.belajar lah pakai mode MANUAL . bukannya susah pun .


kalau ada yang napak aku pegang a230 macam image atas tu , yang sebetulnya bukan hak milik aku ! aku pinjam kawan aku punya yang baik nak kasi pinjam .Amirul Alpha . dia niey ada dua DSLR . dia PRO lah . aku noobies ja . dia belajar ngan pro pastu jadi pro dia pun mula dari 0 dulu . tapi tak malu nak belajar . then , jadi hebat macam sekarang . bak kata pepatah "malu bertanya sesat jalan ". dia lah yang ajar aku guna DSLR . dulu aku pun tak tau nak guna dan tak minat pun nak tau .


aku IDAMKAN BENDA BAWAH NIEY ! 
dalam mimpi aku jelah wehh .


sony a300 (RM 1000++) + grip (RM150++) + kit lens 18-50 
(sekali dengan body)

dia niey sama ja macam a200 cuma lebihnya skrin bule kepak .
lepas dah dapat tu aku nak lens . NIEY !

 SIGMA 70-200 f/2.8 (RM2000++) . 
niey tah bilaBILA bule dapat . mahal chorr . HAHAHA !


SONY 50mm f/1.8 .(RM300++) 


YONGNUO speedlite (RM150++)


SIGMA 70-210 f/4-5.6 (RM600++)

ATAU



TOKINA 70-210 f/4-5.6 (RM500++)

ATAU


MINOLTA 70-210 f4  (RM900++)
niey pon dah mahal dah .
aku akan pilih diantara tiga lens atas niey .ikut kemampuan aku masa tu lah .

dan lainLAIN acessories yang harga semuanya lebih kurang RM2700++.nak beli bag kemera ngan bateri sotong tuk grip lagi . maybe nak beli hood untuk lens tele tu yang tade hood tu . yang SIGMA 70-200 f/2.8 tu mahal . entah bilaBILA tah . emua barang yang aku nak beli tu SECOND HAND . nak beli baru punya tak mampu la wehh .

assalamualaikum :D

14 comments:

Muhd Fadil said...

meh aku belikan kau lens tu. errr.. contact lens leh pakai kat DSLR tak?

Nur Intan Syafinaz said...

wah suke sony yek..go0d2..
anyway..semoga dapt DSLR yg diidamkan..DSLR best!hihi

Naddia said...

g mana anda leh beli secondhand??

@mel said...

nais lah....
B4 nih pki Sony gak....
tp x bpa pndai nk handling dia...
jd tukar kpd D40 pas tu D80..
latest tukar g D3100..
ikutkan ati nk guna Eos60D modai x cukup plak...
skrin leh kepak gak yg tu....

sama la kita Noobies gak...
senapang ja gah.......
nk tembak x pndai gak..

selipar jepun said...

@ Muhd Fadil contact lens tuan punya kemera ley lah pakai sbb kalau dia pakai spek susah nak tangkap gambar . :D

selipar jepun said...

@Nur Intan Syafinaz memang suka sony sbb jenama len mahal . sony niey lah dikira murah . lagi pon best pakai sony . tenggs yaww :D

selipar jepun said...

@Naddia beli second hand kat www.mudah.my . kat situ banyak barang second hand dan baru :D

selipar jepun said...

@@melhaha . sony best au .saya rasa handling sony lagi senang dari nikon dan canon sbb menu tak complicated .

wow . pro lah bro asyik tukarTUKAR . D3100 tu baru lagi . cemera tu bule live view ngan video . best ! eos60d mahal sikit .

HAHA ! kira bro tak lah noobies mcm saya . saya niey langsung tade DSLR . haha .

BAJITOS said...

har har segan gilaa maen pop-up tuu , okeyy kira kauu ke arah PRO la weyy , segala bagai tauu . ceyyceyy bangga !

selipar jepun said...

@dieda bajitostahu un . koe pakai DSLR ke ? sah pakai auto . HAHAHA ! pop up kuar . aku nak sangat tapi tade peluang nak beli lagi . kalau pasal nak guna aku tahu sangat . kawan aku banyak ajar . pasal kemera ngan lens pastu cara nak guna . tu pasala aku tau . kalau aku minat sesuatu aku akan explore banyakBANYAK . walaupun aku pinjam orang ja tapi kau ta guna pop up . HAHAHA !

~eRna daRL!ng~ said...

~kegilaan terbaru para remaja..p la mana pun msti dok pakat pgg dslr sorg sebijik...cek pun xreti nak guna secara manual..just guna mode auto..dun like sgt dslr sbb besaq..jenuh nk usung sana sini..~

selipar jepun said...

@~eRna daRL!ng~ haha . tahu tak pa . para remaja dah gilakan DSLR .dah jadi acessories dah . kena belajar lah erna . kalau tak rugi ja beli DSLR sbb tak gunakan sebaiknya . tapi kualiti gambar DSLR ngan compact jauh bezanya :D

Falah Mokhtar said...

bagus..mint kita sama..kumpul duit rajin2..dh besa t beli lh yg a300 tu :)

Muhammad Asyraf said...

@Falah MokhtarHAHAHA ! okeee

back to top