18 March 2011

LAGI ! cara lajukan Facebook .


semua orang bising tenet LEMBAB macam siput .
aku pun dulu sama juga . tapi setelah diuarUARkan dengan cara nak lajukan loading facebook .
then , aku cubalah . first ayung cuba tapi tak menjadi . kesian dia . nampak sangat kurang didikan IT . HAHA!
duluDULU aku malas cuba . tapi sebab dah TENSION sangat so aku try lah .
tgkTGk menjadi pulok . HAHA . GEMBIRA tak terkata .
kepada siapa yang dah tahu diamDIAM sudah .
aku post untuk yang tak tahu .
kongsiMENGONGSI supaya semua dapat nikmatnya .
ada yang kata tutorial yang dulu tak menjadi .so aku delete dah post tu . jadi niey tutorial yang mesti menjadi .
aku dah cuba yang niey . menjadi sesangat . windows 7 dan XP mesti menjadi .
vista saya tak tahu keyh . HAHA ! try jelah .



1. Check speed Facebook korang.
  • Klik Start
  • Dalam ruangan search tu, tapi ‘cmd’ atau ‘Command Prompt’ untuk bukak Command Prompt. Dua-dua boleh guna. takde masalah.
  • Dekat command prompt tu, taip ‘ping www.facebook.com’
  • lepas tu korang boleh tengok average loading facebook korang. Macam saya punya 328ms.
  • Command Prompt tu ada kat accessories . klik ja !


    2. Buka C:\Windows\System32\drivers\etc\Kalau malas nak cari, copy je perkataan tu dan search.



    3. Bukak file hosts dalam notepad.
    • Right click file Hosts dan open with notepad. 
    • Pastikan Notepad dibuka dengan ‘run as administrator’. Kalau korang tak buat macam nie, kemungkinan korang tak boleh SAVE file yang korang dah edit.



    Lepas tu notepad akan keluar seperti gambar dibawah.




    4. Copy code dibawah dan paste pada ruangan terakhir.

    • Korang JANGAN EDIT ATAU USIK CODE LAIN. Kalau jadi apa-apa, saya tak bertanggungjawab . HAHA !
    • 203.106.85.66 www.facebook.com
    • 203.106.85.66 facebook.com


    5. SAVE file korang.
    Mungkin ada yang tak boleh save sebab korang tak ‘run as administrator‘. Tapi jangan risau. hehe. Korang cuma perlu copy balik file hosts tu kat desktop. dan mula step 3 balik, dan Save. Lepas tu, korang copy balik kat folder tadi (C:\Windows\System32\drivers\etc\)
    • copy file Hosts ke desktop.
    • Mula step 3 balik. Takyah run as administrator pun takpe.
    • Save dan paste kat dalam folder C:\Windows\System32\drivers\etc\ untuk gantikan file hosts yang sedia ada.
    • done!!
    6. Dah siap. Yeaaaah ! ! !
    Korang boleh bukak facebook dah rasai kelajuannya akan berbeza.


    Kalau ada sebarang masalah, korang boleh komen dan Bro Zul akan cuba menjawab permasalahan korang.
    Apa sebenarnya berlaku bila kita tukar setting nie?
    • Facebook kita didirectkan menggunakan server m.facebook.com yang mana biasa digunakan untuk alat2 mudah alih sebagai contoh telefon. Maknanya size yang dihantar dan diterima adalah kecil berbanding biasa sebab ni link untuk mobile. Jadi loading akan lebih cepat.
    • Diingatkankan adalah perkara ini untuk sementara sahaja. Kalau facebook dah ok, korang setting balik macam biasa.
    • Mungkin ada beberapa masalah kalau korang main games facebook atau cuba upload gambar. So faham-faham je la ek. saya tak cuba upload gambar atau main games. Jadi tak boleh respon apa-apa.
    • tapi kalau loading memang laju babat lah .
    CREDIT TO BRO ZUL .
    thanks bro . memang laju .
    assalamualaikum :D

    2 comments:

    aDib said...

    menjadi ! aku suke

    selipar jepun said...

    suka lah koe . HAHA

    back to top